Dell 1600SC + 82540EM poor performance..HELP NEEDED

Stephane.Martin at imag.fr Stephane.Martin at imag.fr
Fri Jul 25 08:50:06 EDT 2003


Matthew_Wygant at Dell.com a écrit :
> 
> I would stick to intel, I would not use a Broadcom at all...
> 
> -----Original Message-----
> From: Stephane.Martin at imag.fr [mailto:Stephane.Martin at imag.fr]
> Sent: Friday, July 25, 2003 4:23 AM
> To: Matthew_Wygant at exchange.dell.com
> Cc: beowulf at beowulf.org
> Subject: Re: Dell 1600SC + 82540EM poor performance..HELP NEEDED
> 
> Matthew_Wygant at Dell.com a écrit :
> >
> > Desktop or server quality, I do not know, but the 1600sc does have the
> > 82540 chip, dmseg should show that much.  It is on a 33MHz bus and
> > does rate as a 10/100/1000 nic.  I was curious which driver you were
> > using, e1000 or eepro1000?  The latter has known slow transfer
> > problems, but just as mentioned, hard-setting all network devices
> > should yield the best performance.  Hope that helps.  1600sc servers
> > are not the best for clusters with their size and power consumption,
> > but I would recommend the 650 or 1650s.
> >
> > -matt
> >
> > -----Original Message-----
> > From: Stephane.Martin at imag.fr [mailto:Stephane.Martin at imag.fr]
> > Sent: Thursday, July 24, 2003 4:52 PM
> > To: Jim Phillips
> > Cc: boewulf
> > Subject: Re: Dell 1600SC + 82540EM poor performance..HELP NEEDED
> >
> > Jim Phillips a écrit :
> > >
> > > Hi,
> > >
> > > The 82540EM is a low-cost 32-bit "desktop" NIC, so it's hard to get
> > > full gigabit bandwidth, particularly if you're running at 33 MHz
> > > (look at /proc/net/PRO_LAN_Adapters/eth0/PCI_Bus_Speed to find out).
> > > There are no 82540EM-based PCI-X cards, AFAIK; are you sure it
> > > wasn't a 64-bit 82545EM card?  Intel distinguishes their 32-bit
> > > 33/66 MHz PCI PRO/1000 MT Desktop cards that use 82540EM from their
> > > 64-bit PCI-X PRO/1000 MT Server cards that use the 82545EM (and have
> > > full gigabit performance).
> > >
> > > -Jim
> > >
> > > On Thu, 24 Jul 2003 Stephane.Martin at imag.fr wrote:
> > >
> > > > > > Hello,
> > > > > >
> > > > > > We have recently received 48 Bi-xeon Dell 1600SC and we are
> > > > > > performing some benchmarks to tests the cluster. Unfortunately
> > > > > > we have very bad perfomance with the internal gigabit card
> > > > > > (82540EM chipset). We have passed linux netperf test and we
> > > > > > have only 33 Mo
> > > > > >
> > > > > > between 2 machines. We have changed the drivers for the last
> > > > > > ones, installed procfgd and so on... Finally we had Win2000
> > > > > > installed and the last driver
> > > > > >
> > > > > > from intel installed : the results are identical... To go
> > > > > > further we have installed a PCI-X 82540EM card and re-run the
> > > > > > tests : in that way the
> > > > > >
> > > > > > results are much better : 66 Mo full duplex...
> > > > > > So the question is : is there a well known problem with this
> > > > > > DELL 1600SC concernig the 82540EM integration on the
> > > > > > motherboard ????
> > > > > >
> > > > > > As anyone already have (heard about) this problem ? Is there
> > > > > > any solution ?
> > > > > >
> > > > > > thx for your help
> > > > > >
> > > > >
> > > > > --
> > > > > Dr. Jeff Layton
> > > > > Chart Monkey - Aerodynamics and CFD
> > > > > Lockheed-Martin Aeronautical Company - Marietta
> > > >
> > > > Hello,
> > > >
> > > > For our tests we are connected to a 4108GL (J4865A), we have done
> > > > all necessary checks (maybe we've have forget something very very
> > > > big ????) to ensure the validity of our mesures. The ports have
> > > > been tested with auto neg on, then off and also forced. We have
> > > > also the same mesures when connected to a J4898A. The negociation
> > > > between the NIcs ans the two switches is working.
> > > >
> > > > When using a tyan motherboard with the 82540EM built-in and using
> > > > the same benchs and switches ans the same procedures (drivers
> > > > updates and compilations from Intel, various benchs, different OS)
> > > > the results are correct (80 to 90Mo).
> > > >
> > > > All our tests tends to show that dell missed something in the
> > > > integration of the 82540EM in the 1600SC series...if not we'll
> > > > really really appreciate to know what we are missing there cause
> > > > here we have a 150 000 dollars cluster said to be connected with a
> > > > network gigabit having network perfs of three 100 card bonded (in
> > > > full duplex it's even worse !!!!!). If the problem is not rapidly
> > > > solved the 48 machines will be returned....
> > > >
> > > > thx a lot for your concern,
> > > >
> > > > regards
> > > >
> > > >
> > > > --
> > > > Stephane Martin         Stephane.Martin at imag.fr
> > > > http://icluster.imag.fr
> > > > Tel: 04 76 61 20 31
> > > > Informatique et distribution Web:  http://www-id.imag.fr ENSIMAG -
> > > > Antenne de Montbonnot ZIRST - 51, avenue Jean Kuntzmann 38330
> > > > MONTBONNOT SAINT MARTIN
> > > > _______________________________________________
> > > > Beowulf mailing list, Beowulf at beowulf.org
> > > > To change your subscription (digest mode or unsubscribe) visit
> > http://www.beowulf.org/mailman/listinfo/beowulf
> > > >
> >
> > I'm going to re re re re check it...
> >
> > thx a lot for your concern !
> >
> > --
> > Stephane Martin         Stephane.Martin at imag.fr
> > http://icluster.imag.fr
> > Tel: 04 76 61 20 31
> > Informatique et distribution Web:  http://www-id.imag.fr ENSIMAG -
> > Antenne de Montbonnot ZIRST - 51, avenue Jean Kuntzmann
> > 38330 MONTBONNOT SAINT MARTIN
> > _______________________________________________
> > Beowulf mailing list, Beowulf at beowulf.org
> > To change your subscription (digest mode or unsubscribe) visit
> > http://www.beowulf.org/mailman/listinfo/beowulf
> 
> hello,
> 
> The driver used is the e1000 one; last src from intel...
> We are on the way of a commercial issue to get "not on board" good gb NICs
> at low low cost... Which one is the best ? (broadcom ? intel ? other ?) I've
> check (by myself this time ;) the ID of the PCI card added : YOU ARE RIGHT
> it's 82545EM : our fault !!! good news ! BUT, I've also re checked the
> number on the tyan motherboard and this this time it's really a 82540EM !
> bad news ! So the pb is still there : why on a tyan mb we get twice the
> perfs in comparaison with a dell mb ? (same os install, same bench, same
> network) BTW we are going to get a card on the 64 bit PCI-X bus as the
> onbaord is not suitable for high performance usage.
> 
> thx all for your concerns.
> 
> regards
> 
> --
> Stephane Martin         Stephane.Martin at imag.fr
> http://icluster.imag.fr
> Tel: 04 76 61 20 31
> Informatique et distribution Web:  http://www-id.imag.fr ENSIMAG - Antenne
> de Montbonnot
> ZIRST - 51, avenue Jean Kuntzmann
> 38330 MONTBONNOT SAINT MARTIN

As someone tested those two cards ????...
those papers are not helping much ;)

http://www.veritest.com/clients/reports/intel/intel_pro1000_mt_desktop_adapter.pdf

http://www.etestinglabs.com/clients/reports/broadcom/broadcom_5703.pdf

thx for your help

regards,

-- 
Stephane Martin         Stephane.Martin at imag.fr
http://icluster.imag.fr 
Tel: 04 76 61 20 31   
Informatique et distribution Web:  http://www-id.imag.fr
ENSIMAG - Antenne de Montbonnot 
ZIRST - 51, avenue Jean Kuntzmann
38330 MONTBONNOT SAINT MARTIN
_______________________________________________
Beowulf mailing list, Beowulf at beowulf.org
To change your subscription (digest mode or unsubscribe) visit http://www.beowulf.org/mailman/listinfo/beowulf



More information about the Beowulf mailing list